Plattform- og delingsøkonomi

Hei og velkommen til mitt andre blogginnlegg! I dette blogginnlegget har jeg fått i oppgave og skrive om noe jeg synes var interessant og spennende fra første ukes forelesninger i digital markedsføring. Det jeg synes var mest spennende og interessant av temaene vi snakket om var plattform økonomi og delingsøkonomi. Måten vi organiserer bedrifter og organisasjoner på har endret seg svært mye de siste årene ettersom teknologi har utviklet seg på høygir. Dette gir bedrifter og organisasjoner muligheten til å organisere seg på ulike måter ettersom hva som passer deres bedrift best. Grunnen til at jeg synes plattform- og delingsøkonomi er interessant er både fordi jeg har jobbet i en plattform bedrift og fordi jeg er svært interessert i bedrifters muligheter, og ulike måter bedrifter kan organisere seg på.

Delingsøkonomi: Tilgang fremfor eierskap - Finanssans.no

Hva er plattform- og delingsøkonomi?

Plattform- og delingsøkonomi er et fenomen som har endret bedrifter svært mye de siste årene. I en tradisjonell bedrift vil det omhandle mange ulike parter, men i en plattform eller delings bedrift forsvinner tredjeparten. Et eksempel på dette kan være AirBnB og Uber. Disse bedriftene er bygd opp på en annen måte enn hierarkiske bedrifter. Uber eier for eksempel ikke bilen som frakter kundene fra A til B. Dette er fordi Uber er bare plattformen og møteplassen til sine kunder. Sjåførene til Uber bruker derfor egne biler og kundene til sjåførene betaler til sjåførene. For en plattform bedrift kan kostnadene altså bli en del lavere enn for en tradisjonell bedrift, nemlig fordi de ikke har kostnader i form av biler eller verksted, men de er en møteplass hvor folk kan tjene penger på å kjøre andre, og de er en møteplass hvor folk som trenger skyss, kan få en billig tur fra A til B.

Grunnen til at plattform økonomi har blitt en attraktiv måte å organisere bedriften sin på, er fordi ved at de bare er en møteplass og ikke eier for eksempel biler i Uber sitt tilfelle, er fordi kostnadene ved å være en møteplass er mye lavere enn kostnadene ved å eie bilene. Dette gjør at både etableringskostnadene og de faste kostnadene blir svært mye lavere enn hvis de hadde organisert seg på en tradisjonell måte. Forklart på en enkel måte kan man si at plattform- og delingsøkonomi gir mennesker muligheten til å selge og kjøpe en vare eller tjeneste fra hverandre.

Min jobb i en plattform bedrift

Sommeren 2021 fikk jeg meg jobb i Sammevei/ Pick App. Dette er en bedrift som bruker plattform økonomi som modell for bedriften. Før jeg startet i denne bedriften visste jeg ikke mye om plattform økonomi, men når jeg startet å jobbe der fikk jeg svært god innføring i hva dette innebærer. Pick App var en plattform for levering av mat og andre varer som enten skulle bli plukket opp eller levert. Den fungerte slik at vi tilba våre kunder en «plass» på vår plattform i form av en liten nettbutikk. Ulike, både store og små, aktører kunne dermed få en tilstedeværelse på nett. Plattform modellen til Pick App fungerte slik at volumet i antall kunder som lagde en liten nettbutikk på vår plattform gjorde at vi kunne tilby lave kostnader til de som opprettet en nettbutikk for deres bedrift hos oss. Til gjengjeld fikk de en tilstedeværelse på nett og leveringstjeneste. Dette klarte Pick App å tilby ved å ha et stort volum av antall nettbutikker på sin plattform, slik at de kunne senke kostnadene for sine kunder, altså de som opprettet en nettbutikk hos oss. Dermed kunne de tilby en lav pris for levering og en lav månedskostnad for en tilstedeværelse på deres plattform.

Plattform- og delingsøkonomi i fremtiden

Etter å ha lært mer om plattform og delingsøkonomi og jobbet i en plattform bedrift, har jeg tilegnet meg kunnskap og hvordan dette fungerer. Jeg ser svært mye potensiale i hvordan disse er bygd opp og deres rolle i det fremtidige markedet for bedrifter. Jeg tror det vil oppstå flere slike bedrifter, og at dette vil og kan endre måten flere setter opp bedriftene sine på i fremtiden.

Jeg vil også informere om at Arne Krokan, min foreleser i digital markedsføring, har en blogg. https://www.krokan.com/arne/om/

Ta en titt innom den om du vil lese en spennende blogg!

Tags:

5 Responses

 1. Hei igjen, Andreas!

  Så spennende at du har skrevet om plattformsøkonomi og delingsøkonomi.

  Det er fint at du har fortsatt med underoverskrifter og gode avsnitt. Hadde det vært mulig å utheve underoverskriftene for å bryte opp teksten ytterligere?

  Jeg liker spesielt at du har tatt utgangspunkt i din jobb og koblet det til tematikkene, veldig bra! Det skiller deg ut og gjør innlegget mer personlig. Det er også fint at du har skrevet «om meg»-siden på bloggen siden sist!

  Til neste innlegg vil jeg utfordre deg til å være kreativ med overskriften rundt utvalgt tematikk. I tillegg ønsker jeg flere bilder/videoer som er relevant til eksempelvis kunstig intelligens.

  Masse lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *