Det er ikke et spørsmål om, men når, kunstig intelligens vil være en del av fremtiden vår

Denne uken har vi hatt nye forelesinger i digital markedsføring. Temaet vi har hatt denne uken, er kunstig intelligens, og derfor er dette tematikken jeg vil ta for meg i dette innlegget. Dette innlegget vil jeg basere på referat fra forelesningene, og en selvvalgt artikkel om kunstig intelligens.

https://www.coor.no/presserom/innsikt/artificial-intelligence/

Kunstig intelligens er noe av de nyeste som har kommet innen teknologi de siste årene. Det har påvirket hvordan teknologi bransjen opererer, og enkeltindividets daglige liv. Før vi går dypere inn i kunstig intelligens bør vi vite hva det er. Hva kunstig intelligens defineres som er det fortsatt store spørsmål om. Spør du 100 forskere om hva de mener KI er, vil du sannsynligvis få opp imot 100 forskjellig svar. Jeg har derfor valgt en kort forklaring som kommer frem i artikkelen jeg har basert dette innlegget på.

Hva er kunstig intelligens?

Coor.no har skrevet en artikkel om kunstig intelligens og hvordan det påvirker oss. I innlegget blir kunstig intelligens forklart slik: «Kunstig intelligens er et system som er bevisst på sine omgivelser og treffer tiltak som maksimerer mulighetene til å lykkes med å nå sine mål. Det innebærer at KI selvstendig kan innhente informasjon, ta beslutninger og lære av sine erfaringer.»

Åpne bilde

Kunstig intelligens i hverdagen

Med dette som grunnlag blir det enklere å se på tematikken rundt KI og hvordan dette påvirker vår hverdag. KI er i større og større grad involvert i våre daglige handlinger. Har du for eksempel brukt en karttjeneste på mobilen din, da er KI involvert. Dette er eksempel på hvordan KI kan effektivisere vår hverdag og brukes til vår fordel.  

Hvilke konsekvenser kan kunstig intelligens ha?

Når man skal se på bruksområder for KI, er det også viktig å ikke bare se på det positive. Kan KI også ha være negativt for oss mennesker? Med en så stor påvirkning, kan det også være negative følger av å ta det i bruk. I artikkelen fra Coor.no, er det et sitat fra Stephen Hawking, og han sier det slik: «KI kan komme til å utvikle sin egen vilje. KI kan bli det verste eller det beste som har hendt menneskeheten.» Om vi ser langt nok frem i tid kan vi kanskje se for oss roboter som ser ut som mennesker, kanskje også roboter som går rundt i gatene som oss mennesker? Hvis vi ser for oss det, vil det være så langt frem i tid at KI er så godt utvikler at den kan tenke selv. Om KI en dag kommer til et punkt hvor det helt på egenhånd utvikler egen vilje, kan man se for seg at dette kan være negativt for menneskeheten. Kan det hende kunstig intelligens utvikler seg så mye at den til slutt kan stå imot oss mennesker? Det er et av de store spørsmålene knyttet til KI sin fremtid og hvordan det vil påvirke oss mennesker.

Kan KI ødelegge menneskene?

Om KI påvirker oss positivt eller negativt kan man diskutere lenge, men jeg tror det både vil ha positive og negative virkning. Jeg tror det vil kunne effektivisere vår hverdag, KI kan for eksempel hjelp til ved forskning på kreft, selvkjørende biler eller levering av mat ved hjelp av droner på døren. På den andre siden er dette svært avansert teknologi og noe vi må passe på, for hvem vet, kanskje kan KI utvikle seg selv og dermed ødelegge oss mer enn det hjelper oss.

Med alt dette sagt, vil jeg si at det er vanskelig å vite nøyaktig hvordan KI vil påvirke oss. Jeg tenker heller at det er en del av den teknologiske utviklingen. KI er noe vi må bruke mer tid på. Istedenfor å satse blindt på det eller la det være, må vi dykke dypere, få bredere kunnskap, og lære oss hvordan vi som verden kan håndtere inntreden av KI i fremtidens hverdagsliv.

Jeg vil også informere om at Arne Krokan, min foreleser i digital markedsføring, har en blogg.

https://www.krokan.com/arne/

Ta en titt innom den om du vil lese en god blogg!

Tags:

12 Responses

 1. Takk for en utfyllende og god tekst! Fant svar på det jeg trengte å vite. Gleder meg til å følge reisen her videre.

 2. Meget godt lesestoff. Har hørt rykter om at denne bloggen bruker mine DATA for å gi meg skreddersydde ads, det er noe jeg liker veldig godt, da reklame er noe av det beste som fins.

 3. Hei igjen, Andreas!

  Så fint at du har tatt til deg tipsene fra sist innlegg i lys av å utheve underoverskrifter, inkludert et bilde og skrevet «om meg» – det er fint!

  Innlegget er også oversiktlig i forhold til struktur og lengden på avsnittene. Et kvalitetsinnlegg ligger på omtrent 800 ord (eller mer, men det kommer ann på tema). Det er fint å ha i bakhodet i skriveprosessen!

  Til neste gang vil jeg anbefale å utfordre kreativiteten videre. Du som KIF´er har nok noen gode idéer som gjør at du skiller deg ut, men hva kan du gjøre? Intervju? Video?

  Masse lykke til!

  Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *